Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a cerut încă o dată, în cursul zilei de miercuri, ca persoanele care au fost imunizate cu două doze împotriva COVID-19 să nu primească și cea de-a treia doză.
Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a cerut acest lucru pentru ca flacoanele să fie mai degrabă trimise către țările sărace, care au reușit să imunizeze doar o mică parte a populațiilor lor, informează Digi24.
Declarația oficialului vine în contextul în care mai multe state dezvoltate ale lumii au anunțat vaccinarea cu a treia doză începând din această toamnă, în timp ce multe dintre țările sărace nu au suficiente doze.
„Nu voi rămâne tăcut când companiile şi ţările care controlează aprovizionarea globală cu vaccinuri consideră că populaţia săracă a lumii ar trebui să se mulţumească cu resturile. În acest moment, nu vrem să vedem o utilizarea la scară largă a dozelor de rapel pentru persoanele sănătoase care sunt complet vaccinate”, a declarat șeful OMS în cadrul unei conferințe de presă.
La începutul lunii august, directorul OMS a dorit să decreteze un moratoriu asupra dozelor de rapel până la sfârşitul lunii septembrie, însă mai multe ţări bogate s-au opus public şi au lansat campania administrării celei de-a treia doze de vaccin.
Miercuri, Tedros Adhanom Ghebreyesus a cerut totuşi „o prelungire a moratoriului cel puţin până la sfârşitul anului 2021 pentru a permite fiecărei ţări să vaccineze cel puţin 40% din populaţia sa”.
De altfel, OMS a denunțat în mod constant faptul că numărul mare de doze de vaccin achiziționate de statele dezvoltate îngreunează accesul la vaccinuri în țările sărace.
„Obiectivele globale ale OMS rămân în continuare de a ajuta fiecare ţară să imunizeze cel puţin 10% din populaţia sa până la sfârşitul lunii, cel puţin 40% până la sfârşitul anului şi 70% din populaţia globală până la jumătatea anului viitor”, a explicat directorul Organizației.
El a adăugat că a participat, pe 5 și 6 septembrie, la reuniunea miniștrilor Sănătății din G20, i-ar aceștia l-au asigurat că vor face tot posibilul pentru a asigura atingerea obiectivului de 40% până la finalul anului.